Bel Canto Historie

Het solistenensemble Bel Canto ging onder de naam “operaklas” van start in 1979 op initiatief van mevrouw Angele van Haaren. De repetities gingen aanvankelijk door bij haar thuis en vervolgens ook in een kerk in west Roosendaal. In 1980 werd Bel Canto echt opgericht.

De eerste concerten vonden plaats in de zaal van de oude Muziekschool in Roosendaal en in de oude theaterzaal van De Kring te Roosendaal.

In 1986 werd een vaste repetitieruimte gekozen te Essen in het lokaal ”Onder de toren” bij Julia Peeters te Essen. En daar worden we nog steeds gastvrij ontvangen.

In 1986 nam de Roosendaalse dirigent Wil Broos de artistieke leiding over van mevrouw van Haaren. 

De vrouwelijke toets kwam in 1990 met de komst van de sopraan Henny Smagge die Bel Canto vier jaar leidde. Nadien volgde er een korte periode met Frans de Swert ( tenor van de Koninklijke Vlaamse Opera).

Jan Krijnen name het stokje over en hij gaf 16 jaar leiding aan Belcanto.Na het afscheidsconcert werd hij gelauwerd met de Orde van Oranje Nassau voor zijn muzikale verdiensten bij de diverse verenigingen waar hij actief was.

Bijna gelijktijdig met de stichting van Bel Canto werd Edu de Goffau de repetitor en tot enkele jaren geleden was hij de vaste concertbegeleider op piano. Vanaf september 2017 nam Nadia Rutkovska het stokje over. Zij was tot en met het laatste concert onze vaste begeleider op de piano.

Vanaf eind 2011 was de muzikale leiding in handen van Renaat Deckers (Tenor en zangpedagoog academie Brasschaat ) die de formule van de alternatieve concerten te Roosendaal en Essen verder zet.

Helaas overleed Renaat recent, vlak voor ons afscheidsconcert.

Belgisch Nederlands Ensemble Bel Canto